Hjælp til afhængighed
Hvad er afhængighed?
Afhængighed er ethvert adfærdsmønster, hvor man finder en kortvarig lindring, lettelse eller nydelse ved at gøre, indtage ect. noget som på den lange bane har negative konsekvenser. På trods af de negative konsekvenser er der en manglende evne til at modstå trangen og opgive afhængigheden.
En afhængighed er altså ikke kun koblet op på alkohol og stoffer men det kan også gælde enhver adfærd. Vi mennesker kan blive afhængige af hvad som helst. Her får du et par eksempler på, hvad vi kan blive afhængige af:
- Shopping
- Alkohol
- Spisning
- Sex
- Motion
- Stoffer
- Porno
- At blotte sig
- Tobak
- Energidrik
- Anerkendelse
- Udseende, sminke, ekstensions
Hvorfor afhængighed?
Afhængighed tjener altid en funktion i generel forstand – får dig til at føle mere kontrol i dit liv.
Kontrol, smertelindring og stresslindring er alle normale menneskelige egenskaber som faktisk beskriver det at være et menneske i nuet. Så disse afhængigheder er meget humane manifestationer af vores natur. Når vi så bliver koblet fra vores ”natur” må vi forsøge, at komme tilbage til den og det gør vi gennem disse ”kunstige” midler som skaber en afhængighed. Afhængigheden opstår fordi virkningen kun er kortvarig – Vi skal igen og igen tilbage for at ”tilfredsstille” vores behov for kontrol eller smertelindring. Det er meningen med al afhængighed.
Ved en afhængighed er substansen ikke afgørende men det er ens forhold til det. Det er nemlig muligt at have et sundt forhold til alkohol, mad, shopping, sex mm på en ikke vanedannende måde men hvis forholdet til det har til formål at smertelindre, stresslindre eller skabe kontrol så er risikoen for at udvikle en afhængighed stor.
Afhængighed er ikke en sygdom men et resultat af afkobling fra dig selv tidligere i livet.
Afhængighed er et forsøg på at kompensere for vores smerte men livet er smertefuldt; sådan er det bare.
Det er, hvad Buddha sagde:
”Du kan ikke lade være. Vi lærer at holde på smerten, når vi ved, at smerte er udholde og den vil gå over”
Hvordan lærer vi at være med vores smerte? Hvis vores forældre som barn kan holde vores smerte. Hvis de kan holde os og være med os og sige ”Åhh, ja det gør ondt, av av!” og bare rumme det og spejle barnet i at det gik over når det er slut så holder forældrene barnet. Hvis vi ikke er blevet favnet sådan som barn så tror vi, så snart smerter opstår, at den er evig og vi tror, den er uudholdelig og så kan vi som voksne få behov for at dulme den udefra fordi den er for overvældende. Al vores lidelse er simpelthen baseret på de tidlige overbevisninger, som vi har taget for at være virkelighed. Vi har muligheden for at gendanne forbindelse til os selv og blive et helt menneske.
Afhængighed handler om at løbe væk fra smerten.
Terapien i fokus
Derfor er der i terapien fokus på det interne forhold til afhængigheden og ikke på adfærden eller på substansen. Vi er nysgerrige på at finde vejen tilbage til dit autentiske selv med opkobling på din sunde natur, autonomi og evne til at være med dig selv.
Jeg vil støtte dig i at lære at favne dig selv i smerten og komme igennem den sammen med mig i et trygt rum uden at skulle dulme den med substanser – velvidende, at den er en del af livet og den går over igen.
Du vil lære at give dig selv det du aldrig fik og det har du heldigvis kapaciteten til. Den relationelle evne til at blive favnet af vores forældre ligger i vores natur og sætter os i stand til at give os selv den relationelle omfavnelse som voksne – det kan du udvikle i terapien.
Du vil blive klogere på, hvordan du har skabt dig selv ubevidst som respons på den måde verden var i stand til eller ikke i stand til at holde dig på. Vi vil være nysgerrige på, hvilke grundoverbevisninger det har skabt i dig og hvordan det har præget resten af dit liv.
Citat fra den tibetanske bog ”Of Living and Dying”:
”Uanset hvad du gør så løb ikke væk fra smerten. Ved vi ikke at det at løbe væk fra smerte bare fører til mere lidelse?”
Metoden i terapien
I terapien benytter jeg mig af forskellige metoder indenfor traume terapi som SE terapi, Narm & CI terapi samt teknikker indenfor mindfulness. Forløbet er tilpasse specifikt til dig med de ønsker og behov du har.
Al vestlig medicin er bygget på at slippe af med smerter, hvilket ikke er det samme som at blive hel igen. Healingen er evnen til at holde på smerten.Du er velkommen til at kontakte mig ved spørgsmål eller booke en tid her på hjemmesiden.
Kontakt mig i dag
Har du spørgsmål eller ønsker en uforpligtende snak om din angst? Så skal du være velkommen til at kontakte mig! Du kan kontakte mig på mail@beritterapi.dk eller på 91 54 36 93.